Sponsors

Vrijwilligersbeleid

Waarom heeft Dilettant vrijwilligers nodig?

Een vereniging is geen bedrijf of overheidsinstelling. Het is een gezamenlijk initiatief van meerdere mensen en winst maken mag geen hoofddoel zijn. Dilettant heeft inkomsten uit de contributie van de leden, kantine inkomsten en bijdragen van een aantal gulle sponsors. Daarvan moet dan alles worden betaald: denk aan onderhoud van velden en gebouwen, aanschaf van spelmaterialen (ballen, pionnen, hesjes), huur, verzekeringen, afdracht aan de KNVB en aanschaf van (keuken)inventaris. Ook worden hiervan onze hoofdtrainer en hoofd jeugdopleiding betaald. We vinden het namelijk essentieel dat dit professionals zijn. Dat is bij (bijna) elke voetbalvereniging het geval omdat je voor deze belangrijke functies specialisten wilt inzetten die tijd aan je vereniging kunnen besteden.

Na betaling van dat alles staat de teller hopelijk net boven de 0. Gelukkig is dat bij Dilettant het geval.

Maar dan zijn er nog geen trainers voor de ruim 25 teams, geen gastouders op zaterdagmorgen, geen mensen die het terrein schoonhouden, geen kantinemedewerkers, geen scheidsrechters en geen commissie- en bestuursleden om de vereniging te leiden. Dan zou je kind dus niet kunnen trainen of naar Tentenkamp kunnen, zouden de kleedkamers en de wc’s niet schoongehouden worden, kon je geen koffie of tosti krijgen als je kind een wedstrijd speelt en zou het clubgebouw niet onderhouden worden.

Het is onbetaalbaar en praktisch onuitvoerbaar voor welke vereniging dan ook om voor al deze taken personeel in te huren.

Gelukkig heeft Dilettant een vast groep Helpende Helden: vrijwilligers die 2 tot wel 30 uur per week zorgen dat veel zaken bij Dilettant op rolletjes verlopen. Maar deze Helden kunnen het niet alleen. Daarom hebben we meer Helpende Helden nodig voor de grotere taken, zoals helpen in een van de commissies. Maar vooral ook voor de kleinere, zoals het draaien van een kantinedienst of het helpen als gastouder.

Vrijwilligerswerk hoort gewoon bij het lidmaatschap. We kunnen niet zonder. En daarom heeft Dilettant ook jou als ouder, verzorger of lid nodig. Gewoon, om te kunnen bestaan.

Het beleid per 2016-2017

Om ouders/verzorgers en leden als vrijwilliger te kunnen inschakelen, is beleid* vastgesteld. In het kort betekent dat:

. Van ouders/ verzorgers van alle jeugdleden (JO6/Ukken tot en met JO19/MO19A) wordt verwacht dat zij zich minimaal 8 uur per seizoen inzetten voor Dilettant. Dit geldt per gezin.

. Vanaf (JO14/C) kunnen de leden ook zelf helpen, bijvoorbeeld als scheidsrechter bij de lagere teams.

. Als je geen vrijwilligerstaak doet, geldt een afkoopregeling van € 50,- per seizoen. We hopen oprecht dat niemand voor deze afkoopregeling kiest. Maar als je hier toch gebruik van wilt maken, dan kan dat natuurlijk.

Vrijwilligerscommissie

Voor de werving en ondersteuning van vrijwilligers vormen wij, Didi Snoei, Anne de Man en Claartje van Gemerden, een speciale vrijwilligerscommissie. We doen – als vrijwilligers natuurlijk – ons uiterste best om alles goed te laten verlopen en iedereen. Wil je je aanmelden, heb je tips of loopt er iets niet zoals het zou moeten? We zijn via vrijwcomm@dilettant te bereiken.

Oproepjes voor hulp worden via Facebook, de website en de groepsapp/mail van het team naar de ouders/verzorgers en leden verspreid.

*Voor het volledige document is geen plaats op de website, maar het kan natuurlijk worden opgevraagd bij de vrijwilligerscommissie: vrijwcomm@dilettant.nl

In de Dilekrant van mei 2016 staat ook heel veel informatie over vrijwilligerswerk bij Dilettant.Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!